fbpx
A Together.guide boldog párkapcsolatokkal foglalkozó oldal egy rövid, de tartalmas podcastban gyűjtött össze öt pontban, amelynek összefoglalója lentebb olvasható.
 
1. A változás állandó és kikerülhetetlen. Nehéz lehet megélni, hogy a közös utunk elején elköteleződünk valaki mellett, aki az idő során több változáson megy keresztül – ahogyan mi magunk is. Érdemes tudni, hogy ez természetes, és nem a kiindulási pontot kérni számon társunkon – hiszen már mi magunk sem ott tartunk. Fontos, hogy tudjunk kommunikálni ezekről, amint észrevesszük a változásokat – legyen szó megváltozott ízlésről, preferenciáról, szokásokról, prioritásokról.
 
2. A munka soha nem ér véget. Mivel rengeteg változás kíséri az életünket, ezekhez újra és újra jól venni munkás. Ez persze fárasztó, ha a mindennapokra vetítjük, néha azt érezhetjük, hogy mindig csak húzni kell az igát, hol marad akkor a pihenés. Fontos a pihenés, külön és együtt is, amikor töltekezhetünk, erőt meríthetünk vagy éppen megünnepelhetjük a kicsi és a nagy sikereket. Minden olyan helyzet ünneplésre méltó, ahol sikerült kicsit másképp, kicsit jobban csinálnunk, mint egy nappal azelőtt. Az önismeret hosszú távon nagyobb rugalmasságot, jobb konfliktuskezelő stratégiákat eredményez. A befektetett munka megtérül, csak másképpen, mint ahogyan azt előzetesen elképzeljük.
 
3. A szex változékony, van, amikor égig lobog a láng, van, amikor meg alig pislákol. Ha ennek tudatában vagyunk, és nem az égig érő tüzet várjuk el a másiktól (amit egyébként mi magunk sem tudnánk hozni, hiszen elégnénk benne), akkor könnyebb együtt jól megélni a nehezebb időszakokat is – különösen igaz ez a gyermekvállalás körüli időszakra.
 
4. Szem előtt tartva, hogy a szex változékony, azért érdemes dolgozni a szexuális élet és az intimitás minőségén. Az intimitást nagyon sokféleképpen meg lehet élni, és nagyon egyéni, kinek mi okoz örömöt. Beszéljünk róla.
 
5. Tanuljuk meg a párunkhoz tartozó használati utasításokat, amelyeket ad nekünk, és próbáljuk megadni azt, amiről tudjuk, hogy örömöt okoz neki. Sokszor tudjuk is, mi lenne az, de vagy megijedünk, hogy rosszul csináljuk, vagy elodázzuk, hiszen tudjuk, holnap is itt lesz, végül is ráérünk. Pedig a mindennapok apró helyzetei is nagyot tudnak fordítani hangulatunkon, érzéseinken, hosszú távon pedig kapcsolatainkon. Használjuk az időt saját és közös javunkra.
Forrás: 
http://together.guide/podcast/divorce-lawyers-guide-marriage-part-4/
Bár leírva nagyon egyszerűnek tűnik, az élet ennél sokkal összetettebb. Ha úgy érzi, jól jönne valaki, aki segít jól beszélgetni, ha tanácsok helyett saját megoldásokat szeretne, keressen bátran.