fbpx
Események betöltése

« Összes Események

Madarak, méhek, orvosost játszottunk… Szexuális nevelés 0-6 éves korú gyerekek szüleinek

szeptember 9 @ 17:00 - 19:00

A NAGY ÉRDEKLŐDÉSRE VALÓ TEKINTETTEL – ŐSSZEL IS LESZ MŰHELYMUNKA!

„Kisbaba/bölcsis/ovis a gyerekem, van még időm átgondolni, mit mondjak a szexről.”

Vagy mégsem?Tudtad, hogy már a kezdetektől fogva befolyásolja a gyerekek viszonyát a saját testükhöz, amilyen érintéseket kapnak? A pozitív érintés a fejlődés egyik motorja, így már babakortól sokat tehetünk azért, hogy a gyerekünknek pozitív énképe alakulhasson ki. Az örömök keresése és a világ megismerése pedig velünk született késztetések, és ahogy nőnek a gyerekek, már bölcsis vagy kisovis korban jönnek a kíváncsi kérdések, kijelentések, tevékenységek:

 • Anya, megnézhetem, ahogy pisilsz?Hogyan lesz a kisbaba?
 • Az oviban fütyikardoztunk!
 • Ha így dörzsölöm a fütyimet/puncimat a székhez, az jó!

 

Huhh, mit mondjak ezekre, amivel elfogadást és jó határokat közvetítek?  A szexuális nevelés sokszor nem is közvetlenül a szexről szól, főleg kisgyermekkorban, hanem arról:

 • hogyan segíthetünk egészséges testhatárokat kialakítani,
 • a túlszexualizált média hatásait hogyan tudjuk ellensúlyozni jó beszélgetésekkel,
 • hogyan adhatunk életkorilag megfelelő válaszokat adni fütyi/punci/orvosos játék/hogyan lesz a kisbaba témakörökben,
 • hogyan tudjuk az önkifejezést és a sokféleség elfogadását támogatni a gyerekünk életében, hogy majd ő maga is barátságban lehessen nagyobb korában saját magával, a nagy változások közepette is.

Mivel egyre könnyebben áramlik be mindenféle korhatáros tartalom a gyerekünk életébe az interneten és a bölcsis, ovis csoporttársakon, nagytesókon keresztül, fontos minél előbb korszerű információkkal felszerelkezni, saját kérdéseinkkel, dilemmáinkkal, esetleges gátjainkkal, szégyenkezésünkkel biztonságos, elfogadó közegben találkozni és átdolgozni őket, hogy minél magabiztosabb és nyitottabb légkört teremthessünk otthon, amiben elférnek a húzós témák is.

Ezen a műhelymunkán azt járjuk körbe zárt csoportban:

 • szülőként milyen hiedelmeket őrzünk arról, mit és hogyan is mondjunk vagy ne mondjunk a szexről,
 • hogyan küzdhetjük le a saját zavarunkat a témával kapcsolatban,
 • hogyan beszéljünk őszintén, a gyerek életkorához és befogadóképességéhez igazodva,
 • konkrétan milyen szavak, mondatok segítenek át az izzasztó pillanatokon,
 • mit tehetünk azért, hogy a gyerekünk merjen hallgatni a teste jelzéseire, különbséget tudjon tenni biztonságos és lehetségesen veszélyes helyzetek között, és merje kommunikálni határait, merjen és akarjon tőlünk kérdezni

 

A műhelymunka zárt csoportban, titoktartás mellett zajlik. Gyakorlati példákon keresztül ismerjük meg a szexuális nevelés fogódzóit, sokat fogunk nevetni, és bármit megkérdezhettek a témában. 

 HOL? MIKOR? MENNYIÉRT?

A műhelymunka online, kiscsoportban, Zoomon zajlik, díja 9.500 forint. Mivel a műhelymunka interaktív, és fontos, hogy be merd hozni a saját kérdéseidet, a résztvevők maximális létszáma 10 fő. A csoport minimum 6 fővel indul.
Nem vesszük fel, így garantáljuk a biztonságos légkört.  

KI TARTJA A CSOPORTOT?  

Bacsó Flóra vagyok, pedagógus, Kapcsolódó Nevelés oktató, traumaszenzitív megközelítésekkel dolgozó konfliktuskezelés szakember, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának online szexuális nevelés kurzusát végeztem el a témában. Szülőként és szakemberként folyamatosan kapcsolatban vagyok a témával, módszereimmel a szégyenmentes párbeszédet, a méltányosságot, az abúzus megelőzését és a nehéz emlékek feldolgozását segítem.

HOGYAN TUDOK JELENTKEZNI?

Jelentkezz e-mailen május 15-ig: flora@megbeszeljuk.hu – és akkor is írj bátran, ha még bizonytalan vagy és kérdésed van! 

Részletek

Dátum:
szeptember 9
Időpont:
17:00 - 19:00

Szervező

Bacsó Flóra
Phone
+36204483737
Email
flora@megbeszeljuk.hu
View Szervező Website

Helyszín

Zoom alkalmazás
Magyarország + Google Térkép