Újrakapcsolódás. Minőségi kommunikáció. Méltányos lezárás.

A konfliktusok az emberi kapcsolatok természetes velejárói, ezért nem száműzhetők életünkből. Vagyis nem a konfliktusaink száma határozza meg kapcsolataink minőségét, hanem a mód, ahogyan kezelni tudjuk őket.

Nincs mágikus recept vagy instant megoldás egy jó kapcsolat kialakítására, megtartására vagy arra, hogyan zárjuk le méltányosan, ha már nem tudjuk vagy akarjuk fenntartani. Minden ember és minden helyzet más. Folyamatos változásban vagyunk, rengeteg hatás ér bennünket a mindennapokban, és az, ahogyan reagálunk rájuk, illetve az, ahogyan magunkkal és másokkal bánunk, meghatározza jóllétünket. Minden kapcsolat szabályrendszere és dinamikája egyedi, bár vannak hasonlóságok és ismétlődő elemek. A határaink kitágítására, megerősítésére vagy éppen újrahúzására gyakran van szükség a különféle kapcsolataink során, és ez gyakran konfliktussal jár.  A felmerülő új élethelyzetekkel és feladatokkal csak úgy tudunk jól megbirkózni együtt, ha megoldásukban minden érintett részt vesz. Az alternatív konfliktuskezelés helyreállító, részvételen alapuló szemlélete és módszerei épp ezt segítik elő. Társas helyzeteink során bizonyos készségeink automatikusan és természetesen működésbe lépnek. Vannak azonban olyan készségek, amelyek nem jönnek maguktól, ám érdemes megtanulnunk azokat, hogy elkerüljük a frusztráltság és eszköztelenség érzését, amikor újra és újra ugyanazokkal a helyzetekkel találkozunk. Azért is fontos ez, mert a világ leghosszabb, boldogságra irányuló kutatása szerint “A jó élethez vezető út jó kapcsolatokkal van kikövezve” Az általam alkalmazott módszerek a tiszta kommunikációt és a közös megoldások megtalálását segítik, a resztoratív gyakorlatok, a mediáció és különféle csoportmódszerek eszközeivel, amelyről részletesen a Miben segíthetek? menüpont alatt olvashat.

Miért válasszon szakembert konfliktusaihoz?

Addig is lássuk, miért tart attól, hogy segítséget kérjen!

„Ha szakember kell, az már régen rossz, annak a kapcsolatnak már lőttek”

Most jöhetne a régi jól bevált autószerelős hasonlat, mely szerint tárgyainkat és testünket is gyakran szakemberek segítségével tudjuk jól karban tartani. De kapcsolatainkat tekintve egyszerűen arról van szó, hogy magas fokú önismeret mellett sem mindig vagyunk képesek meglátni a lényeget, vagy elindítani egy rég vágyott változást, mert hiányzik a folyamatban a támogatás, a kísérés, a struktúra, a lépésekre bontás és a külső-belső ellenállások, váratlan nehézségek kezelésében nyújtott segítség. A szakszerű, odafigyelő támogatás kimozdíthatja a kapcsolatot az elakadásból egy új közös irány vagy egy méltányos lezárás felé, így az energiánkat hatékonyan fordíthatjuk életünk javára.

„Honnan tudná egy idegen, mi a jó nekem?”

Magától sehonnan, a gondolatolvasás nem a mi szakmánk. Viszont a módszereink lényege pont ez: biztonságos, elfogadó környezetben, világos, strukturált folyamatban kihozni a legjobb saját megoldásokat. Mindenki maga ismeri a saját életét a legjobban, azonban vannak dolgok, amiket éppen kívülről megvilágítva tudunk számunkra megfelelő módon kezelni. Szakemberként olyan kommunikációs módszertani eszköztárral rendelkezem, amelyet az adott emberre, emberekre szabottan használva valódi eredményeket érünk el közösen.  A 22 éves szakmai múltú Partners Hungary Alapítvány trénereként és projektvezetőjeként közvetlenül a legkorszerűbb nemzetközi módszereket állíthatom ön szolgálatába.

 „Inkább megbeszélem a barátaimmal a problémáimat, elvégre ezért vannak… ha ez nem segít, akkor meg magamba húzódok egy csésze teával, papírral-tollal, és magamba nézek. Vagy kitáncolom, kiedzem magamból a feszültséget.”

Szuperül hangzik, tegye meg. A megtartó emberi kapcsolatoknak kiemelt szerepük van abban, hogy jól érezzük magunkat az életben, és hogy átsegítsenek bennünket a nehéz helyzeteken. A magunkkal töltött idő, a csendes önreflexió is fontos eleme a fejlődésnek. Azonban ha mindez nem segít, akkor érdemes külső támogatóhoz fordulni. Az emberi kapcsolatokkal foglalkozó szakmák mindehhez hozzáadott értéke ugyanis, hogy az értő figyelmet világos, érthető keretekkel és technikákkal ötvözi, hogy ön valóban megléphesse mindazt, ami a kedvező változást elhozza önnek.

„Kommunikálni mindenki tud. Most komolyan, egy beszélgetésért fizessek?”

Kommunikálni mindenki tud. Jól kommunikálni pedig az tud, aki képes az erősségeire építeni, rálátni és reflektálni saját belső működésére, meg tudja fogalmazni saját szükségleteit, be tudja fogadni a másik fél álláspontját, felismeri határait, és elakadás esetén mer segítséget kérni. Nem egyszerű, viszont tanulható. Szakszerű segítséggel, biztonságos, értő környezetben megdolgozott konfliktusokkal közösen termővé fordíthatjuk az eddigi, kapcsolataiban megélt kudarcélményeket. Megfelelő módszerekkel megélheti, hogy az élet nem csak megtörténik önnel, hanem aktív cselekvője és irányítója saját helyzeteinek.

Mit veszít a további halogatással?

  • Körbe-körbejár a probléma körül, egyre kevésbé látva kiutat, hiszen ugyanazokkal a megoldási kísérletekkel próbálkozva nem képes újszerű megoldásokhoz eljutni.
  • Kapcsolataiban egyre több a terméketlen helyzet, vitáik egy boxmeccsre emlékeztetnek, amiből mindannyian csak sérülésekkel kerülnek ki.
  • Állandósulnak a „mert te mindig” és a „mert te soha” kezdetű frázisok, egymás mondanivalójukból már csak a különbségeket hallják meg.

Mit nyerhet szakszerű támogatással?

  • Konkrét és használható kommunikációs eszközöket, személyre szabottan.
  • Megerősítést abban, hogy ön a saját élete alakítója, és hogy képes a változtatásra.
  • Az „együtt ezt is megoldjuk” örömét.
  • Több energiát, nyitottabb, örömtelibb hétköznapokat.

Kapcsolatokat, egyszerűbben. Kérjen időpontot!