fbpx

Stresszkezelés

Mindannyiunknak vannak feszült élethelyzetei. Amikor ezek a helyzetek időszakokká nőnek, egyre nehezebb megküzdeni a stresszel, egyre kevesebb is elég, hogy pattanásig feszüljünk, nehezen tudunk pihenni vagy megélni az örömeinket, hiszen az idegrendszerünk ugrásra kész. A félelem, a szorongás pedig még plusz szégyenérzettel is járhat – “ciki, hogy félek én ettől, nem vagyok elég erős” – gondolhatjuk akár felnőttkorban is, ezért még erősebben próbáljuk elrejteni nehéz érzéseinket, de ez a hatalmas erőfeszítés önazonosságunk vagy kapcsolataink rovására is mehet egy idő után.

Miért nem olyan könnyű kezelni a feszültséget?

Azért nem egyértelmű, hogyan kezeljük az életünkben felbukkanó feszültséget, mert a stresszreakciót könnyebb kiváltani, mint az ellazulási reflexet. Semmilyen erőfeszítést nem igényel a stresszreakció aktiválása – tehát nem a mi hibánk, ha feszültté válunk, ezt a reakciót nem mi választjuk. Ha most hirtelen megszólalna egy erős hang a hátunk mögött, megijednénk, a stresszreakció pedig egy szempillantás alatt végigfutna a szervezetünkön. Az autonóm idegrendszerünk működésbe lép, és bizonyos érzékelési és testfunkciókat a túlélés szolgálatába állít. Amikor a vélt vagy valós veszély elhárult, az ellazulás reflexét szándékosan keresnünk kell, és utána is oda kell rá figyelnünk. Azonban a feszült helyzetek alatt felgyűlt aktivációs energiát ritkán tudjuk természetes módon levezetni, mert a szocializációnk az útjába áll annak, hogy időt hagyjunk magunknak a megnyugvásra, és emellett használjuk testünk bölcsességét. A sírás, a nevetés, az izzadás, a remegés, az ásítás, a sóhaj mind természetes eszközeink a feszültség levezetésére, és ez akkor fog igazán működni, ha nem kell szégyenkeznünk, amikor ezeket az eszközöket saját jóllétünk szolgálatába állítjuk. Az ellazulási reflex természetes módon is kiváltódhat megfelelő körülmények között, de a felgyorsult, túlterhelt hétköznapok nem sok esélyt adnak az ilyen természetes kiváltódására.

Mi az, ami segít a stresszkezelésben?

Ahhoz, hogy megtanuljunk visszatérni egyensúlyi állapotunkba, elképzelhető, hogy külső támogatásra van szükségünk. A Somatic Experiencing és a Páros Meghallgatás eszközeivel segítek abban, hogy megérezd tested jelzéseit, találj erőforrásokat az itt-és-mostban, hogy képessé válj megküzdeni a téged érő feszültséggel.

Az egyéni konzultációk időtartama 60 perc, online és offline is elérhető.