fbpx

Miért a Kapcsolódó Nevelés?

Amikor először olvastam a Kapcsolódó Nevelésről egy Egry Zsuzsival készült interjúban, azt éreztem, hogy megérkezem egy puha fészekbe. Sokféle gyereknevelés könyvet és irányzatot ismertem meg, amióta szülővé váltam, de mind közül a Kapcsolódó Nevelés adott a legteljesebb, leginkább az élethez illeszkedő válaszokat a rengeteg kérdésre és nehéz helyzetre.

Egyszerre nagy öröm és elképesztő munka szülőnek lenni, olyan érzésekkel és nehézségekkel találkozunk, amelyekről fogalmunk sem volt, hogy léteznek.

 • Legális ez egyáltalán, hogy ilyen mértékű félelem, aggodalom, harag, öröm, szeretet születik a szülőséggel?
 • És lehet erről jól beszélni?
 • És lehet a gyakorlatban is elég jó szülőnek lenni?

Sokkal több elismerés és támogatás járna mindenkinek, aki nap mint nap a legtöbbet hozza ki magából, hogy jobb világot építsen a gyerekeinek. A Kapcsolódó Nevelés ezt adja: eszközöket és támogatást, hogy a lehető legjobb szülei lehessünk gyerekeinknek. Azért is lelkesítő számomra ez a szemlélet és eszköztár, mert remekül illeszkedik azokhoz a módszerekhez, amelyekkel egyébként is dolgozom – a mediációhoz és a resztoratív gyakorlatokhoz. Ezek a módszerek, egymást erősítve, a minőségi kapcsolódást segítik a hétköznapokban. A Kapcsolódó Nevelés számomra a 0. lépés mindezek között, a biztos alap, a meleg fészek. Hálás vagyok, hogy az oktatói csoport tagja lehetek, amely éppen ebben erős, és remek támogató szakemberek és emberek alkotják, nagyszerű, hogy itt lehetünk együtt, egymásnak.

Keress bizalommal, ha segíthetek a gyereknevelés hétköznapi nehézségeit könnyebbé tenni!

Milyen helyzetekben segít a Kapcsolódó Nevelés?

Nulladik lépésként abban, hogy mi, szülők, kevésbé legyünk feszültek, és jobban tudjuk élvezni a szülőséget, megértsük saját és gyerekeink érzéseit, és érezzük: nem vagyunk egyedül, és nem rontottuk el. 

Emellett tipikusan a következő helyzetekben szoktak hozzám fordulni:

 • Alvásproblémák: nehezen alszik el, nem alszik jól, gyakran ébred a gyerekünk
 • Evésgondok (egészségügyi lehetőségek kizárása után): minden étkezés egy harc, dobálja az ételt, nem ül meg a fenekén, válogatós
 • Szobatisztaság
 • Beszoktatás bölcsődébe, óvodába, iskolába
 • Leszoktatás a szopizásról, cumiról
 • Nagy érzelmi kitörések a mindennapokban: “hiszti”, agresszió (üt, rúg, harap, csúnyán beszél, kiabál), sokat sír
 • Testvérféltékenység
 • Szorong, félénk a gyerekünk, van, hogy nem is tudja megnevezni, mitől pontosan.

A módszerről bővebben ITT OLVASHATSZ.

Egyéni konzultációra vagy csoportba érdemes jelentkeznem?

Amelyiket te a leginkább támogatásnak érzel. 

 • A hat alkalmas szülőcsoporton a Kapcsolódó Nevelés öt eszközét ismerheted meg (Páros Meghallgatás, a Sírás Meghallgatása, Határszabás, Gyerekidő, a Nevetés Meghallgatása), rengeteg példával és a támogatással a saját helyzeteidre. A csoport azért nagyszerű, mert átélheted, mennyire hasonló cipőben jársz más szülőkkel, hogy nem te vagy az ufo, illetve rengeteget tanulhatsz mások helyzeteiből.
 • Az egyéni konzultáción pedig csak veled foglalkozunk, és akár a szülőtársad is csatlakozhat. A te kérdéseid és helyzeteid szabják meg a folyamat irányát, és az eszközöket ezeken az alkalmakon is megismerheted, és meg tudjuk beszélni a tapasztalataidat, további kérdéseidet.

Amit pedig a legfontosabb tudnod: jó szülő vagy, és a rengeteg mindennapi, sokszor láthatatlan erőfeszítésed rengeteget számít a gyereked életében!