Mediációra alkalmas minden olyan párkapcsolati konfliktus, ahol viszonylag jól megfogalmazható  probléma áll fenn, amely kommunikációs nehézségekből adódik. Minden esetben a mediátor egyedi döntéstől függ, hogy alkalmas-e mediációra, viszont egy tényező  biztosan megkérdőjelezi a mediáció lehetőségét: az erőszak.

Mi számít párkapcsolati erőszaknak?

A családon belüli erőszak olyan eseteket takar, amikor valaki bántalmazással, veréssel félemlíti partnerét, ha azzal fenyegetőzik, hogy elviszi a gyereket, vagy hogy öngyilkosságot követ el, lekicsinyli, sértegeti a partnerét vagy nevetség tárgyává teszi. Ezen belül az erőszak változatos fajtáit különböztethetjük meg, a megfélemlítésen, rongáláson, a támadó viselkedésen át, a partner elszigetelését a külvilágtól, folyamatos ellenőrzését, jogainak megtagadását, és a tényleges fizikai és/vagy szexuális erőszakot. Fontos kiemelni, hogy a fizikai erőszakot rendszerint kíséri lelki erőszak is.

A mediáció lehetőségei

Magyarországon jelenleg a mediátornak nincs bejelentési kötelezettsége arra vonatkozóan, ha tudomására jut, hogy a felek közt erőszakos cselekedet történt, mintegy a felekre bízva, mi az, ami belefér egy kapcsolatba. Büntetőügyi mediációban sem kizáró ok a testi sértés. A bántalmazó-bántalmazott szerepekbe viszontkönnyen belemerevednek a felek, és hajlamosak azt gondolni, nem áll módjukban változtatni a kialakult helyzeten.

A NANE és a PATENT határozott állásfoglalása, hogy családon belüli erőszak esetén ne mediáljunk, hiszen ellentmond a mediáció alapszabályainak. Hiszen a párkapcsolati erőszak nem a konfliktus egyik fajtája, hanem az egyik fél módszeres hatalomra törekvése a másik fél felett. A bántalmazásos esetek azt mutatják, hogy a felek nem egyenlők, a módszeres bántalmazás következtében pedig súlyos hatalmi különbség alakul ki a felek között. Emellett nem érvényesül az önkéntesség feltétele sem, ami a (polgári) mediáció egyik alappillére. A bántalmazó fél jellemzően hatósági ráhatás miatt, vagy egyenesen kötelezve vesz részt a mediáción. Olvasson erről többet itt.

A PATENT Egyesület erőszak esetén szintén nem javasolja a mediációt, sem a párterápiát. A bántalmazók ugyanis ritkán motiváltak arra, hogy tartósan megváltozzanak. Leggyakrabban azért vesznek részt ilyen eljárásokban, hogy fenntartsák vagy visszaállítsák a kapcsolatot, megtartsák hatalmukat partnerük és gyerekük felett, vagy elkerüljék a büntetést. A bántalmazottnak elsődleges szükséglete pedig a biztonság, és ezt a célt a büntetőjogi eszközök szolgálják leginkább. ( Nők joga sorozat. PATENT 2011.)